FRANK MARTINUS ARION 1936-2015

Frank Martinus Arion1

Na Tip Marugg en Boeli van Leeuwen is Frank Martinus Arion, de laatste van de drie grote schrijvers van Curaçao overleden.

Frank Martinus Arion was schrijver op een eiland met tientallen nationaliteiten die samen even zovele talen spreken en met een eigen taal, het Papiamentu waar hij de grote voorvechter van was. Frank Martinus Arion schotelde ons tragikomische fictie voor, met deerniswekkende figuren, als Boeboe Fiel met zijn domino-partij tegen zichzelf. In de film De Indiaan baarde een Neger van Sherman De Jesus fantaseert Frank Martinus Arion over het ontstaan van een nieuwe roman getiteld De Geest van Vrijheid. We horen zijn stem rollen tussen de heuvels van Curaçao:  Yokang a pari guene!. (De Indiaan baarde een Neger) Een schreeuw die zelfs de honden in Tip Maruggs dichtbegroeide tuin verontruste, hemzelf tot glimlachen bracht en Boeli van Leeuwen tot de uitspraak verleidde: ook ik ben een neger aan het worden. De commedia humana ten voeten uit. Dubbelspel, zijn meest befaamde boek werd in 2006 tijdens de eerste editie van Nederland Leest in een oplage van 725.000 exemplaren cadeau gedaan aan de leden van de bibliotheek.

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn