GEORGE MADURO – EEN ‘GEWONE’ HELD 4 mei weer te zien op NPO 3, ZAPP

Voor wie eerder de film op TV gemist heeft, is GEORGE MADURO – EEN ‘GEWONE’ HELD op vrijdag 4 mei 2018 om 19.25 uur op NPO 3, ZAPP, te zien.

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, vlucht George niet naar Curacao maar blijft in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden voor de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam, ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar worden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2018, zal GEORGE MADURO – EEN ‘GEWONE’ HELD weer uitgezonden worden door NPO 3, ZAPP, om 19.25 uur.

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn