De Wereld Volgens Monsieur Khiar

Na zijn werk als documentair fotograaf voor The New York Times en Vanity Fair, waarvoor hij tien jaar lang in oorlogsgebieden werkte, besluit Jeroen Robert Kramer een nieuw leven te beginnen als kunstenaar in Libanon. In zijn woonplaats Beiroet ontmoet hij Monsieur Khiar, een oudere Libanese man in wie Kramer een betere versie van zichzelf herkent. “Khiar is de held die ik heb kunnen zijn”, zegt Kramer: “hij is de meest indrukwekkende persoon die ik ooit heb ontmoet”. Hun wandelingen door de oude buurten van Beiroet en hun gesprekken over kunst, literatuur en de schoonheid van de kleine dingen, worden een bron van inspiratie voor Kramer. In plaats van te focussen op spektakel, en spijt en schaamte te voelen vanwege het fotograferen van mensen op het slechtste moment van hun leven, probeert Kramer een alledaags verhaal te vertellen. Een verhaal waarmee hij de littekens van zijn vorige leven om kan zetten in kunst. Als Monsieur Khiar weigert zich te laten fotograferen, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.

De film ging in première tijdens IDFA 2015, geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary IDFA 2015. Na de première is de film in maart 2016 vertoond op NPO2 bij Het Uur van de Wolf, en heeft 3 maanden achtereen gedraaid tijdens de tentoonstelling Une Femme van Jeroen Robert Kramer in Huis Marseille.

De film is ook geselecteerd voor Documentarist – 9th Istanbul Documentary Days dat in mei 2016 plaatsvond in Turkije en vertoond in het Forum des Images in Parijs in het kader van het 100% DOC programma, ook is de film geselecteerd voor het 37e Manaki Brothers International Cinematographers Film Festival in Macedonië in september 2016. In september 2016 is de film tevens te zien tijdens het Nederlands Film Festival 2016 in Utrecht, waar hij kans maakt op een Gouden Kalf voor beste Korte Documentaire.

De Wereld Volgens Monsieur Khiar is een coproductie van Memphis Film & Television en de NTR. De film is gerealiseerd met steun van het Mediafonds, VSB Fonds en Stichting Democratie en Media.

De Wereld Volgens Monsieur Khiar op Facebook & Twitter.

PERSMAP NL
 
Regie
Sjors Swierstra
 
Camera
Erik van Empel
 
Geluid
Mark Wessner
 
Montage
Menno Boerema
 
Coach
Heddy Honigmann
 
Advies
Godelieve Eijsink
 
Uitvoerend producent
Cécile van Eijk
 
Productiemanager Beiroet
Leena Saidi
 
Productieleider
Mathijs Jorritsma
 
Assistent Productie
Veerle Luijten
Sterre Schout
Tim van Velzen
 
Originele Muziek
Wouter van Bemmel
 
Geluidsontwerp & Mixage
Mark Glynne
 
Geluids editor
Antony Gray
 
Assistent geluidsontwerp
Selle Sellink
 
Mixage Theater
Cinemeta
 
Grading
Laurent Fluttert
 
Online & Postproductie
Het Raam Digital Cinema
 
Ondertiteling
Ultramar
 
Poster design & titels
Joost Hiensch | ShoSho
 
Publiciteitstekst
Koen Machielse
 
Omroep
NTR
 
Productiecoördinator NTR
Astrid Prickaerts
Joachim Trommel
 
Junior commissioning editor NTR
Marloes Blokker
 
Commissioning editor NTR
Oscar van der Kroon
 
Producent
Cécile van Eijk
Sherman De Jesus
 
De cd van de voor De Wereld volgens Monsieur Khiar door Wouter van Bemmel gecomponeerde muziek is nu te koop. Informatie bij Memphis Film.
Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn