De Wereld Volgens Monsieur Khiar

Na zijn werk als documentair fotograaf voor The New York Times en Vanity Fair, waarvoor hij tien jaar lang in oorlogsgebieden werkte, besluit Jeroen Robert Kramer een nieuw leven te beginnen als kunstenaar in Libanon. In zijn woonplaats Beiroet ontmoet hij Monsieur Khiar, een oudere Libanese man in wie Kramer een betere versie van zichzelf herkent. “Khiar is de held die ik heb kunnen zijn”, zegt Kramer: “hij is de meest indrukwekkende persoon die ik ooit heb ontmoet”. Hun wandelingen door de oude buurten van Beiroet en hun gesprekken over kunst, literatuur en de schoonheid van de kleine dingen, worden een bron van inspiratie voor Kramer. In plaats van te focussen op spektakel, en spijt en schaamte te voelen vanwege het fotograferen van mensen op het slechtste moment van hun leven, probeert Kramer een alledaags verhaal te vertellen. Een verhaal waarmee hij de littekens van zijn vorige leven om kan zetten in kunst. Als Monsieur Khiar weigert zich te laten fotograferen, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.

De film ging in première tijdens IDFA 2015, geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary IDFA 2015. Na de première is de film in maart 2016 vertoond op NPO2 bij Het Uur van de Wolf, en heeft 3 maanden achtereen gedraaid tijdens de tentoonstelling Une Femme van Jeroen Robert Kramer in Huis Marseille.

De film is ook geselecteerd voor Documentarist – 9th Istanbul Documentary Days dat in mei 2016 plaatsvond in Turkije en vertoond in het Forum des Images in Parijs in het kader van het 100% DOC programma, ook is de film geselecteerd voor het 37e Manaki Brothers International Cinematographers Film Festival in Macedonië in september 2016. In september 2016 is de film tevens te zien tijdens het Nederlands Film Festival 2016 in Utrecht, waar hij kans maakt op een Gouden Kalf voor beste Korte Documentaire.

De Wereld Volgens Monsieur Khiar is een coproductie van Memphis Film & Television en de NTR. De film is gerealiseerd met steun van het Mediafonds, VSB Fonds en Stichting Democratie en Media.

De Wereld Volgens Monsieur Khiar op Facebook & Twitter.

PERSMAP NL

Regie
Sjors Swierstra

Camera
Erik van Empel

Geluid
Mark Wessner

Montage
Menno Boerema

Coach
Heddy Honigmann

Advies
Godelieve Eijsink

Uitvoerend producent
Cécile van Eijk

Productiemanager Beiroet
Leena Saidi

Productieleider
Mathijs Jorritsma

Assistent Productie
Veerle Luijten
Sterre Schout
Tim van Velzen

Originele Muziek
Wouter van Bemmel

Geluidsontwerp & Mixage
Mark Glynne

Geluids editor
Antony Gray

Assistent geluidsontwerp
Selle Sellink

Mixage Theater
Cinemeta

Grading
Laurent Fluttert

Online & Postproductie
Het Raam Digital Cinema

Ondertiteling
Ultramar

Poster design & titels
Joost Hiensch | ShoSho

Publiciteitstekst
Koen Machielse

Omroep
NTR

Productiecoördinator NTR
Astrid Prickaerts
Joachim Trommel

Junior commissioning editor NTR
Marloes Blokker

Commissioning editor NTR
Oscar van der Kroon

Producent
Cécile van Eijk
Sherman De Jesus

De cd van de voor De Wereld volgens Monsieur Khiar door Wouter van Bemmel gecomponeerde muziek is nu te koop. Informatie bij Memphis Film.

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn