Omstreden Vrijheid

Regie & Scenario
Sherman De Jesus

 

Camera
Albert van der Wildt

 

Geluid
Carla van der Meijs
Gertjan Miedema
Pander Roskam
Sander den Broede

 

Montage
Frank van Eijk

 

Research
Rogeria Burgers

 

Productie
Eline van Wees

 

Producent
Cécile van Eijk

 

Co-producent
Humanistische Omroep

 

Media
Presskit NL

 

Web
Website Humanistische Omroep

Jaarlijks ondergaan wereldwijd vijftig miljoen vrouwen een abortus, waarvan zo’n vijfendertig duizend in Nederland. Pas sinds de laatste dertig jaar is abortus in Nederland legaal en wordt het uitgevoerd in een veilige omgeving en op een veilige manier.

De legalisering is een van de grote sociale en morele strijdpunten in de tweede helft van de 20ste eeuw geweest. Het recht op abortus is tegenwoordig in Nederland zo vanzelfsprekend dat het nauwelijks is voor te stellen, dat het voor veel vrouwen in de wereld nog een strijdpunt is.

Filmmaker Sherman De Jesus laat de dagelijkse praktijk zien in de oudste abortuskliniek van Nederland, Bloemenhove. Nog regelmatig vinden er anti-abortus demonstraties plaats. Maar het gebeurt ook dat vrouwen die vroeger voor de kliniek demonstreerden tegen abortus, nu met hun zwangere dochter naar de kliniek komen. Waar worstelen de mensen van het eerste uur zelf mee? En zijn hun standpunten in de loop der tijd gewijzigd?

De film vertelt ook het openhartige verhaal van een meisje dat een abortus ondergaat op haar zeventiende. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van het meisje en van haar moeder en krijgt nog een verrassende wending als ze onverwachts voor de tweede keer voor een keuze komt te staan.

Heeft de verworven vrijheid de persoonlijke en maatschappelijke opvattingen doen veranderen? Is de keuze voor abortus nu minder ingrijpend dan vroeger?
Heeft het vrouwen meer vrijheid gegeven om hun leven zelf in te delen?

2006
Digibeta
52’20”
Nederlands

 


Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn