Ongeletterd


Ongeletterd

 
Regie & Scenario
Chris Westendorp

 

Camera
Sal Kroonenberg

 

Research
Rogeria Burgers

 

Productie
Eline van Wees

 

Coproducent
NCRV – Dokument

 

Producent
Cécile van Eijk / Sherman De Jesus

 

Web
NCRV

 

Media
Presskit NL

Op indringende wijze toont Ongeletterd de beperkte wereld van Anneke, een jonge laaggeletterde vrouw. Dapper en vol emoties gaat zij de strijd aan om te leren lezen en schrijven. Een onomkeerbaar gevoel van eigenwaarde en bevrijding maakt zich van haar meester en een nieuwe toekomst kan beginnen.
Anneke van 29 jaar kon in haar jeugd moeilijk meekomen op school. Na veel schoolverzuim verliet ze in haar pubertijd het speciaal onderwijs voortijdig. Sindsdien tobt ze met haar laaggeletterdheid: ze kan nauwelijks lezen, schrijven en rekenen.

Anneke verdient de kost bij een buurtsupermarkt. Haar bazin Thea is veeleisend en bemoeit zich met al haar eenvoudige werkzaamheden. Tegelijkertijd stimuleert ze haar om in de avonduren weer naar school te gaan. Dapper en vol emoties gaat Anneke de strijd aan om te leren lezen en schrijven. Vele dictees, huiswerk en praktische opdrachten krijgt ze voor haar kiezen. De vertrouwde sfeer in het klaslokaal met haar lotgenoten en lerares Willemijn zorgt dat ze het volhoudt. Met behulp van haar jobcoach solliciteert Anneke met succes bij een grote supermarkt. Voor het eerst in haar leven schrijft ze helemaal zelfstandig een ontslagbrief, die ze na de correcties door haar vriend Abduhl met gemengde gevoelens van trots en verdriet overhandigt aan Thea.

Eenmaal begonnen aan haar nieuwe baan moet Anneke voldoen aan allerlei targets. Het gelijktijdig schoonmaken, vakken vullen en bijhouden van de band valt haar zwaar.

2007
Digibeta
46 min.
Nederlands


Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn