Reporters uit de West

Reporters uit de West

Camera
Martijn van Beenen

 

Geluid
Leo Franssen

 

Montage
Sander Kuipers

 

Muziek
Big Orange Music

 

Geluidmontage & mixage
Klink Audio
Paul Gies

 

Productie Curaçao
Edwin Lopez Ramirez

 

Productie
Eline van Wees

 

Productie assistent
Remco van Esch

 

Research & Redactie
Saskia Meijer

 

Producent
Cécile van Eijk
 

Een “Tv Company De West” productie

In de jeugddocumentaire Reporters uit de West gaan kinderen met kleurrijke namen als Shanerica, Kaylee, Ruengelo, Jarid, Richendel en Carlos als tv-reporters op pad om te laten zien hoe ze leven op de Nederlandse Antillen en Aruba. Zo maken Nederlandse kinderen kennis met de belevingswereld van hun leeftijdgenoten op deze tropische eilanden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en met de cultuur van de West zoals de Antillen ook wordt genoemd.

Deze kennismaking gebeurt direct van kind tot kind. Shanerica, Kaylee, Ruengelo, Jarid, Richendel en Carlos richten hun camera en microfoon op onderwerpen als de passaat, de wind die altijd uit dezelfde richting waait, het Papiamento, de taal van de eilanden, de spin Nanzi, die uit Afrika met de slaven is meegekomen, de kunstenaar Yubi Kirindongo, die oude auto’s recyclet tot kunst. De jeugdige reporters laten zien hoe de trommel is ontstaan, dalen af in een donker grot en krijgen instructie van hoe je een Red Snapper vangt van een echte visser in een klein bootje midden op de azuurblauwe zee.

De jeugdige reporters tonen hun huizen, slaapkamer en huisdieren. Wat zijn hun hobby’s? Welke planten groeien er op de eilanden? Waarom hebben huizen op de eilanden zoveel kleuren? Hoe maak je funchi, hét populaire gerecht van de Antillen?

De jeugddocumentaire Reporters uit de West is onderdeel van het lespakket van het Wereld Kinder Festival. Het Wereld Kinder Festival staat in 2008 in het teken van de culturele relatie van Nederland met de Nederlandse Antillen en Aruba. Anno 2008 wonen ongeveer honderddertigduizend Antillianen en Arubanen in Nederland, dat is meer dan 1/3e van de totale bevolking van de Nederlandse Antillen. Hierdoor zijn er in Nederland ook veel schoolgaande Antilliaanse en Arubaanse kinderen. Door gebruik te maken van de nieuwsgierigheid van de kinderen legt de jeugddocumentaire iets bloot van hun cultuur waardoor kinderen met verschillende achtergronden elkaar beter leren begrijpen.

De jeugddocumentaire Reporters uit de West geeft stof tot nadenken en nodigt uit tot discussie over de verscheidenheid aan culturen, levensstijlen en achtergronden in ons land en daarbuiten.

2008
Digibeta
2 X 15′
Nederlands


Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn