Speciale aanbieding: 100 jaar Jan Schoonhoven

Rotterdam, 30/06/84. Jan Schoonhoven. (Foto: Leo van Velzen)

De DVD van JAN SCHOONHOVEN – BEAMBTE 18977 van regisseur Sherman De Jesus is tijdelijk te verkrijgen voor €9,99 (exclusief verzendkosten). Ga naar de webshop en voer als actiecode JS100 in. Deze actie is geldig van 25 juni tot en met 25 juli 2014. Zolang de voorraad strekt.

Op 26 juni is het 100 jaar geleden dat Jan Schoonhoven (1914-1994) werd geboren, één van Nederlands meest markante kunstenaars. Tot aan zijn pensionering bleef hij ambtenaar bij de Nederlandse Posterijen. Naast zijn kunstenaarschap had hij behoefte aan die regelmaat, aan het dagelijkse ritme van een gestructureerd bestaan. Als kunstenaar had hij zich met zijn vrienden Armando, Peeters en Henderikse verenigd in de NUL-groep. De internationale reputatie van deze beweging is inmiddels evident, die van Jan Schoonhoven in het bijzonder. Hij wordt met zijn geometrisch-abstracte vormentaal gezien als een waardige opvolger van Piet Mondriaan. Met een reeks van museale Zero-exposities in New York, Berlijn en Amsterdam vanaf 2014, zal de internationale aandacht van het publiek getrokken worden.

Om de geboortedag te vieren heeft het Delftse Museum Prinsenhof het lang uit het zicht verdwenen linoleumwerk Leda en de Zwaan laten restaureren en is het voor het eerst sinds lange tijd weer voor het publiek te zien. Leda en de Zwaan is ontworpen door Schoonhoven voor de Delftse studenten, die vervolgens het werk niet helemaal op waarde schatten. Bijna was het werk bij het grof vuil terecht gekomen, maar een Delftse kunstenaar heeft het gered.

Filmhuis Lumen organiseert aan de vooravond op 25 juni een bijzondere vertoning van de film JAN SCHOONHOVEN – BEAMBTE 18977 van Sherman De Jesus. Sandra van Beek lanceert diezelfde avond haar boek ‘Ik een nieuwe Mondriaan? Ik ben een ouwe Schoonhoven!’. Deze biografische schets van Jan J. Schoonhoven kwam voort uit Van Beeks research voor de film. Van Beek zal voorafgaand aan de vertoning vertellen hoe zowel de film als het boek tot stand kwamen.

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn