The Photograph geselecteerd  voor ontwikkeling filmessay

Het filmplan voor de film The Photograph (werktitel) van Memphis Film & Television en regisseur Sherman De Jesus is door een prestigieuze jury van het Mediafonds geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage. Het Mediafonds deed begin dit jaar een open oproep om makers uit te dagen om een stap verder te gaan. Juist door op zoek te gaan naar de grote verbanden in de wereld en door urgente hedendaagse thema’s op onconventionele wijze te verbeelden.

Uit 36 inzendingen werden door de jury vijf filmplannen gekozen voor een ontwikkelingsbijdrage . Een van de gekozen plannen is The Photograph: Een onderzoek naar ideeën over ras en de waarden die daaraan worden toegekend aan de hand van een foto van de grootvader van de maker door de fotograaf James VanDerZee. De film onderzoekt kritisch hoe de zwarte mens vroeger en nu in beeld werd en wordt gebracht. The Photograph is een coproductie met AVRO-TROS.

Het oordeel van de jury bestaande uit Bero Beyer (algemeen en artistiek directeur van International Film Festival Rotterdam), Mieke Bernink (lector Film en programmadirecteur Master Nederlandse Filmacademie), Peter Delpeut (filmmaker en schrijver), Mea Dols de Jong (filmmaker en video editor bij NRC Media) en Manu Riche (filmmaker en producent, gevestigd in Brussel) luidde als volgt:

The Photograph is een mooi en relevant, door de tijd meanderend, persoonlijk en toch universeel verhaal over de grootvader van de maker en de onzichtbaarheid van de zwarte mens. De aanvraag is goed geschreven en de research is, ook in dit vroege stadium, zeer gedegen. De maker neemt de kijker mee naar onbekende werelden en een geschiedenis waaraan hij persoonlijk is verbonden. Het zou de kant op kunnen gaan van een traditionele biopic over James VanDerZee, maar de jury is ervan overtuigd dat de maker zijn eigen ervaringen met onzichtbaarheid zal gaan benoemen en ook zichzelf in de film zal laten zien, waardoor het meer wordt dan dat. Door de onderzoeksvraag over de onzichtbaarheid van de zwarte mens en de persoonlijke visie daarop van de maker niet alléén de aanleiding van de film te laten zijn, maar ook een onderdeel ervan, onderscheidt The Photograph zich.

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn