De Zero Revolutie – Henk Peeters

Scenario & Regie
Sherman De Jesus

 

Advies en Redactie
Antoon Melissen

 

Camera
Bert Oosterveld
Marc Felperlaan
Sherman De Jesus

 

Geluid
Menno Euwe
Henk-Jelle de Groot

 

Montage
Caitlin Hulscher

 

Uitvoerend Producent
Cécile van Eijk

Productieleider
Mathijs Jorritsma

 

Assistent Productie
Irene de Mol
Veerle Luijten
Sterre Schout

 

Transscriptie
Franka Kersten
Anneriken Wehrens
Emma van Tol

 

Vertaling
Ultramar
Ernestina van de Noort
Annemarie Elijzen

 

Originele Muziek
Randal Corsen

 

Muziek opgenomen door
Paul Pouwer
Power Sound Studio

 

Geluidsontwerp & Mixage
Wim Post

 

Geluidsmontage
Robin Overeem

 

Mixage Theater
Cinemeta

 

Grading
Laurent Fluttert

 

Online & Post Productie
Het Raam Digital Cinema

 

Poster & Titelontwerp
ShoSho
Joost Hiensch

 

Publiciteit
Koen Machielse
Silvester Broekhuizen

 

Omroep
Omroep Gelderland

 

Commissioning editor
Guido Lavalaye

 

Producenten
Cécile van Eijk
Sherman De Jesus

 

De cd van de voor De Zero Revolutie – Henk Peeters door Randal Corsen gecomponeerde muziek is nu te koop. Informatie bij Memphis Film.

 “This is the most important film on zero, the network, the artists, the events, and their ongoing search for a better world. (…) For all those studying zero a real must see.” – Tijs Visser, directeur ZERO Foundation

Weinig kunstenaars ontdoen zich met zoveel elan en overtuiging van de zelfingenomenheid van de Nederlandse kunstwereld als Henk Peeters. Hij is de radicale spil van de eerste twee geruchtmakende ZERO -tentoonstellingen (1962 en 1965) in het Stedelijk Amsterdam. Zijn verzet eindigt in zijn ogen in een grote teleurstelling maar in kunstbeurzen en veilinghuizen is ZERO tegenwoordig booming business.

Het kunstenaarsnetwerk ZERO waarvan Henk Peeters met Jan Schoonhoven, Armando en Jan Henderikse de Nederlandse Nul-groep vormden, veranderde in de jaren ‘50 en ‘60 met een radicaal vernieuwende houding de kunstwereld voor altijd.

Wereldwijd staat ZERO volop in de aandacht. In 2015 was de ZERO-tentoonstelling, die eerder dat jaar te zien was in het Guggenheim Museum (New York) en het Martin-Gropius-Bau (Berlijn) te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In De Zero Revolutie – Henk Peeters kijkt de kunstenaar als oude man terug op zijn kunstenaarschap, zijn rol in ZERO en zijn relatie met onder andere Yayoi Kusama. Na de Tweede wereldoorlog reisde Henk Peeters door Europa en ontmoette gelijkgestemde kunstenaars zoals Lucio Fontana, Piero Manzoni, Yves Klein en Gunther Uecker in Italië, Frankrijk en Duitsland.

Unieke archiefbeelden van de jonge Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Armando en Jan Henderikse zijn in de film geplaatst tegenover recente interviews. Zo zien we hoe de eerste reacties op hun werk een ware schokgolf teweeg brengt in de kunstwereld. De ZERO-kunstenaars worden met hoongelach begroet. Ruim vijftig jaar later herrijst ZERO met grote tentoonstellingen in prestigieuze musea als Guggenheim, Martin-Gropius-Bau en het Stedelijk Museum.

Na het uiteenvallen van de beweging in 1966 besluit Peeters zich te richten op het doceren aan de Arnhemse kunstacademie (het huidige ArtEZ). In de film vertellen zijn oud-leerlingen Joke Robaard en Paul Damsté over zijn eigenzinnige manier van doceren. Weduwe Truus Peeters-Nienhuis haalt herinneringen op aan haar leven met Henk Peeters en aan de veelvuldige bezoeken van de ZERO-kunstenaars aan hun huis in Arnhem. Ad Petersen, oud-curator van het Stedelijk, vertelt over de laatste ZERO tentoonstelling in het Stedelijk.

Henk Peeters tracht tot lang na het einde van ZERO trouw te blijven aan de ZERO-idealen. Een streven dat onmogelijk blijkt wanneer zijn collectie ZERO-werken onder de hamer gaat bij veilinghuis Sotheby’s. De veiling is een groot succes, maar dat stemt de oude kunstenaar niet vrolijk. Zijn laatste woorden zijn daarbij treffend. ”Ja, zo is die tijd. Zo gaat dat. En nu ben ik uitverkocht”.

De Zero Revolutie – Henk Peeters is mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, K.F. Hein Fonds, Borzo Gallery Amsterdam, The Mayor Gallery, Fonds Cultuur – Gemeente Arnhem.

Een coproductie van Memphis Film & Television en Omroep Gelderland.

De Zero Revolutie – Henk Peeters op zeroartfilms.com.
De Zero Revolutie – Henk Peeters in de media.

De Zero Revolutie –  Henk Peeters op Facebook.
De Zero Revolutie – Henk Peeters op Twitter.


 


Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn