2021, 2022 and beyond

At the turn of the year
Best Wishes for the New Year

 

What a year! We kept dreaming of returning to normal, not realising that a new normal was already forming it self. These are some of the challenges and memories of 2021 and of challenges to come in 2022 & beyond! With this in mind we are wishing you the best for 2022. Thanks for supporting us.

Memphis Film & Television logo
Memphis Features logo

Everything we did in 2021

Dande di Aruba

Een bijzondere Nieuwjaarstraditie van filmmaker Cindy Kerseborn

Met grote gezamenlijke inspanning is de documentaire Dande di Aruba, een bijzondere Nieuwjaarstraditie van filmmaker Cindy Kerseborn afgemaakt. Op Nieuwjaarsdag om 17.00 uur wordt Dande di Aruba uitgezonden door NTR op NPO2. Op 2e Kerstdag, gaat de film feestelijk in première op Aruba!

Het is een hoopvolle, vreugdevolle film geworden. Dankzij de geweldige montage van Jelle Redeker, en vooral de spirit van Cindy Kerseborn (1956-2019). De film is bezorgd door filmmaker Sherman De Jesus.

The Photograph van Sherman De Jesus

In november was de Internationale première in New York van The Photograph van Sherman De Jesus, tijdens het DOCNYC. Daar werd de film in drie “must see” lijsten van New Yorkse publicaties opgenomen. In de planning staan een speciale vertoning in Harlem, New York i.s.m. de Maysles Institute en een Social Impact Campagne in de Verenigde Staten. De film werd op het festival genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

The Photograph is te zien op Picl

Lees meer

The Photograph van Sherman De Jesus (coproductie AVROTROS) is met een daverend applaus in première gegaan tijdens het Nederlands Filmfestival en was als premièrefilm van het festival in het hele land te zien. Daarna volgden speciale vertoningen met Q&A’s in het land met de maker en met de New Yorkse fotograaf Jamel Shabazz tijdens een John Adams Institute event in Eye, Filmmuseum. De film is uitgebracht door distributeur Amstelfilm.

Nieuw Licht – het Rijksmuseum en de Slavernij

Begin dit jaar ging Nieuw Licht – het Rijksmuseum en de Slavernij van de vermaarde regisseur Ida Does in première op NPO2. Een indrukwekkende film over de grote slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Sabrina Starke schreef en zong de titelsong Learn to Love en was onderdeel van de impactcampagne.

De film won prijzen als beste documentaire op het Belize International Film Festival en het Imagine This Women’s International Film Festival in New York.

Gebroken

De documentaire Gebroken van Nan Rosens en coproducent KRO-NCRV ging feestelijk in première het EYE Filmmuseum. Gebroken volgt Frenk van der linde en Rianne die als kind door een vechtscheiding het contact met één van hun ouders hebben verloren. De film is een aaneenschakeling van beeldende scènes. Kort daarna, op 18 oktober, is Gebroken uitgezonden op NPO2 in prime time.

De Wijde Wereld

De Wijde Wereld werd genomineerd voor de prijs voor beste nationale onderwijsfilm 2021 en kreeg een eervolle vermelding. Hoofdpersonage Hamza Mutabazi nam met zoon Maleek de oorkonde in ontvangst tijdens de Nationale Onderwijsweek.

Coming soon

Still God Schittert door Afwezigheid

God schittert door Afwezigheid

God schittert door Afwezigheid van Erik Fransman (coproductie EO) is in productie. Een zoektocht naar hoe en waarom de regisseur zich als atheïst toch Joods kan voelen, zonder god of geloof om zich aan vast te klampen. Samen met familieleden, die net als hij Joods zijn zonder god, gaat Erik op zoek naar antwoorden.De reis van de filmmaker naar Israel is wat nog op stapel staat, zodra Israël dat wat betreft inreisregels toelaat. De film komt uit in 2022.

Peter en Erik

Peter en Erik

Met regisseur Jesse Bleekemolen produceren we in coproductie met KRO-NCRV de documentaire Peter en Erik. Op 17-jarige leeftijd kwamen Peter en Erik (nu 54 jaar) erachter dat zij elkaars tweelingbroer zijn. Wat is er gebeurd na hun geboorte toen zij als tweeling ter adoptie zijn aangeboden? En waarom? Een spannende en ontroerende film over hun zoektocht, met behulp van onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis die de onderste steen boven water wil krijgen wie er verantwoordelijk waren voor deze vreemde praktijken in de jaren 60.

Coyotes Plek

Coyotes Plek

We zijn begonnen met de ontwikkeling van Coyotes Plek, de nieuwe film van de bekroonde filmmaker Diego Gutiérrez met bijdrage van het Nederlands Fonds. Wat gebeurt er als je vader, opa, beste maatje, dierbare vriend of je geliefde je plotseling verlaat en besluit het leven dat hij altijd heeft geleefd achter zich te laten? Wat doe je met jullie gezamenlijke geschiedenis? Hoe herschik je de plek voor hem in je hart?

Caribisch Enigma

Caribisch enigma

De opnamen zijn gestart met de eerste reis naar Trinidad & Tobago: een van de landen uit Caribisch Enigma, de 7-delige reisserie, die we maken met de VPRO. Nina Jurna neemt de kijker mee in haar eigen tocht en nieuwsgierigheid, om te ontdekken hoe in het Caribisch gebied, gevormd door (al dan niet gedwongen) ‘migratie’ een eigen identiteit en nationaal bewustzijn groeit en wat de impact daarvan is. Met Nina Jurna, researcher Adelheid Kapteijn en regisseur Martijn Blekendaal. Volgen nog Brazilië, Suriname, Curaçao, Jamaica, Haïti en New York!

Memphis Film & Television logo
Memphis Features logo