Uitzending Leve het Bruine Monster

juni 9, 2020
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Uitzending Leve het Bruine Monster

Uitzending Leve het Bruine Monster

de voetbaldocumentaire van Sherman de Jesus

NPO 1 | 14 juni | 23:25 uur.

Omdat we door het coronavirus het EK-voetbal moeten missen, wordt de klassieker Leve Het Bruine Monster na 20 jaar opnieuw uitgezonden om zo toch van voetbal te kunnen genieten. Bekijk hieronder de trailer.

De film, gemaakt met uitsluitend historisch filmmateriaal uit het begin de 20e eeuw tot eind jaren vijftig, schetst een tijd waarin de hartstocht voor de bal en de liefde voor het voetbalspel centraal staan.

Terwijl de jeugd zich, op toen nog vrijwel autovrije straten, het spel eigen maken, leggen voetballers en hun coaches op creatieve en eigenzinnige wijze de basis voor de grote internationale successen die zullen volgen. Het eerste Nederlands Voetbalelftal is een feit. Trainingskampen kent men niet. Sponsor is de melkman om de hoek.

De film wordt verteld door Gijs Scholten van Aschat en Huub Stapel en bevat teksten en poëzie van Dico van der Meer, Cees Buddingh’, Hans Heesen, ” Nico Scheepmaker, Jan Tetteroo, Wilem Wilmink en de onlangs overleden Jules Deelder.

Gesierd met gleufhoed en sigaar stromen supporters naar het Olympisch Stadion om hun fenomenen toe te juichen. Jong en oud zitten aan de radio gekluisterd naar het rechtstreekse verslag van Han Hollander te luisteren. Faas Wilkes en Abe Lenstra groeien uit tot ware helden. En ook in deze tijd speelt de eeuwige strijd tussen het Nederlands en het Duitse nationale voetbalelftal een grote rol.

Toen de film in 1998 voor het eerst werd uitgezonden, werd hij zeer positief ontvangen. Een kleine greep uit de vele loftuitingen: Paul Onkenhout schreef in de Volkskrant: ‘Leve het Bruine Monster is zo innemend, humoristisch en verrassend, door de compilatie van authentieke, veelal verloren gewaande zwart-wit beelden…’ In het Algemeen Dagblad schreef Ab Zagt: ‘De film van Sherman de Jesus biedt tal van zulke schitterende voorbeelden, die worden aangevuld met voetballiteratuur en –poëzie die perfect inhaken op het getoonde’. En Dana Linssen schreef in de Filmkrant: ‘Het is bijna onmogelijk om naar Leve het Bruine Monster te kijken zonder een onmiskenbaar gevoel van nostalgie’.

LEVE HET BRUINE MONSTER
scenario Hans Heesen regie Sherman De Jesus camera Albert van der Wildt editor Maurits Guépin originele muziek Ruud Bos sound design & mixage Tom Stamrood omroep AVROTROS producenten Sherman De Jesus & Cécile van Eijk, Memphis Film & Television