De Wijde Wereld genomineerd voor Nationale Onderwijsfilm 2021

augustus 17, 2021
  1. Home
  2. Nieuws
  3. De Wijde Wereld genomineerd voor Nationale Onderwijsfilm 2021

Op voordracht van  EYE, Nationaal Filmmuseum, het Nationaal Onderwijsmuseum, het onderwijsvakblad Van Twaalf Tot Achttien en filmmakers zelf kwam de jury tot een longlist van vijf films. De winnaar wordt op dinsdag 5 oktober, tijdens de Nationale Onderwijsweek in Amersfoort, bekend gemaakt.

 

De Wijde Wereld

Teade Walma gaf vijftien jaar geleden les aan ontheemde vluchtelingenkinderen. Hij wil weten hoe het met ze gaat en spoort ze via social media op. Het wordt een emotioneel weerzien. De kinderen uit de klas van Teade Walma zijn ambitieus, ze willen iets moois van hun leven maken. Maar de druk is groot, niet alleen vanuit de Nederlandse samenleving. Ook al hebben ze een nieuwe plek gevonden in Nederland en ziet de toekomst er rooskleurig uit, het land van herkomst blijft een rol spelen in hun leven. Het besef dat hun ouders door te vluchten veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar. Filmmaker Sherman De Jesus smeedt in De Wijde Wereld de lotgevallen van drie van hen, Mina Souliman, Hamza Mutabazi en Melika Esmaily samen tot een ander verhaal over de werkelijkheid na de vlucht. Op welk moment komt er een eind aan het vluchtverhaal.

“De mooie documentaire is van een troostrijke alledaagsheid. (…) In De Wijde Wereld heb je daadwerkelijk het gevoel voorbij de voordeur te komen.”

– NRC-Handelsblad

De Wijde Wereld is hier te zien. 2Doc: De Wijde Wereld.

De overige genomineerden zijn KLASSEN, DE SCHOOLTUIN, EEN JAAR ROND MET JE HANDEN IN DE GROND, ZOUDEN ZE HET WETEN? en 100 DAGEN VOOR DE KLAS.

Meer informatie: