De Wijde Wereld

Status: Completed

Als kind afscheid moeten nemen van vriendjes, van ooms en tantes, opa’s en oma’s. Alles moeten achterlaten wat je kent, en dan terecht te komen in een land waar je de taal niet verstaat en de gewoontes niet begrijpt. Dat overkwam Mina en Melika die als kind met hun ouders van hun plek werden verdreven. En de jonge Hamza die samen met zijn broers op het vliegtuig naar een ander continent werd gezet door hun moeder.

In Nederland komen ze terecht op de school van Teade Walma speciaal bedoeld voor deze ontheemde en onthechte kinderen. Gegrepen door hun lot, maar ook door hun levenslust besluit Teade om van elk van de kinderen een portretfoto te maken. Hij vindt dat hij ze moet vastleggen om ze later misschien nog een keer op te kunnen zoeken. Vijftien jaar later is het zo ver.

“De Wijde Wereld is een lieve, kleine documentaire waarin drie jongvolwassenen terugkijken op hun asielverleden en laat zien hoe zij omgaan met het effect dat dit verleden op hun dagelijkse leven heeft.”

– OneWorld

“De mooie documentaire is van een troostrijke alledaagsheid. (…) In De Wijde Wereld heb je daadwerkelijk het gevoel voorbij de voordeur te komen.”

– NRC-Handelsblad

“De emoties die vrijkomen tijdens de discussies die de adolescent [Melika] met haar moeder voert, vangt de regisseur prachtig in beeld.”

– VPRO Gids

“De Wijde Wereld vertelt het hoopgevende verhaal van een paar aardige, jonge mensen die een normaal leven zijn gaan leiden na een dramatische start.”

– Trouw

De Wijde Wereld - Official Selection NFF 2019

Credits

Scenario & regie Sherman De Jesus
Camera Deen van der Zaken
Geluid Wouter Veldhuis, Bouwe Mulder
Montage Caitlin Hulscher
Muziek Alex Simu
Mixage Mark Glynne, Tom Bijnen
Omroep KRO-NCRV