Herdenk 75 jaar bevrijding met Memphis Film & Television

april 21, 2020
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Herdenk 75 jaar bevrijding met Memphis Film & Television

Nu fysiek aanwezig zijn bij de herdenkingen niet mogelijk is, zijn prijswinnende “oorlogsfilms” van Memphis Film kosteloos online te zien in de maanden april en mei. We herdenken hiermee de grote impact die de oorlog heeft gehad op samenlevingen in de hele wereld. De films vinden hun oorsprong in de voormalige kolonies: Curaçao en Aruba maar ook in Europa. 

De films zijn: George Maduro – Een ‘gewone’ held; Boy Ecury; Het Voorval, Armando en de Mythe; A Shtetl in the Caribbean en Tulip Time.

Met de promotiecode 75jaarbevrijding zijn ze tot en met 31 mei gratis te bekijken op ons vimeo on demand kanaal. Voor een toelichting op het gebruik van de promotiecode zie onderaan dit bericht.
 
Blijf veilig.

GEORGE MADURO – EEN ‘GEWONE’ HELD
Een film van Robbert-Jan Vos

Een korte jeugddocumentaire over George Maduro die vertrok als tienjarige jongen uit Curaçao naar Nederland om verder te leren. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Hij bevrijdt met slechts vijftien soldaten Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de nazi’s. Nadat hij wordt opgepakt en weer wordt vrijgelaten gaat hij in het verzet.

Op reis van Nederland naar Engeland wordt hij verraden, en weer opgepakt. Uiteindelijk sterft hij op 28-jarige leeftijd in Dachau, enkele maanden voor de bevrijding. Zijn ouders betalen de bouw van Madurodam ter nagedachtenis aan hun zoon.

KIJK GEORGE MADURO – EEN ‘GEWONE’ HELD HIER

BOY ECURY
Een film van Frans Weisz naar een scenario van Arthur Japin, gebaseerd op een waargebeurd verhaal

George Maduro was niet de enige die streed voor Nederland terwijl zijn wortels ergens anders lagen. Boy Ecury werd geboren in Aruba. In 1937 ging hij naar Nederland om te studeren. Vanaf het begin van de oorlog zette hij zich fel in tegen de bezetters. Hij werd actief in het verzet. Ook Boy werd verraden en opgepakt. Hij redde het niet tot de bevrijding, en werd in 1944 gefusilleerd.

In de film Boy Ecury, komt Boy Ecury’s vader in 1947 naar het naoorlogse Nederland om het stoffelijk overschot te zoeken van zijn zoon. In zijn speurtocht biedt slechts één feit hem houvast: dat Boy met een glimlach op de lippen stierf. Waarom ging Boy in het verzet?  Hoe en door wie is hij vermoord? Waar is zijn lichaam gebleven? En vooral: wie was hij? Met deze vragen gaat de vader op zoek naar de dode en naar de ‘levende’ Boy. Alleen de herinneringen houden hem op de been.

KIJK BOY ECURY HIER

HET VOORVAL – ARMANDO EN DE MYTHE
Een film van Sjors Swierstra & Roelof Jan Minneboo

Ook in Het Voorval speelt de oorlog een grote rol. De oorlog staat niet centraal in de documentaire, maar in het leven van kunstenaar Armando wel. De rand van een bos. Een jongen van een jaar of 15 trotseert de spertijd. Een Duitse soldaat houdt hem staande en voert hem mee naar Kamp Amersfoort. De jongen doet of hij struikelt en steekt de soldaat neer. De soldaat sterft, de jongen vlucht.

Dit voorval, Hét Voorval, speelt een essentiële rol in het werk van schilder, schrijver, dichter, beeldhouwer, violist en theatermaker Armando. In interviews begint hij regelmatig zelf over het voorval, maar als er wordt doorgevraagd weert hij af. Dus blijven er vragen: was hij er zelf bij betrokken of heeft hij een universele tragedie bedacht, een eigen mythe, die als rode draad door zijn omvangrijke oeuvre loopt?

KIJK HET VOORVAL – ARMANDO EN DE MYTHE HIER

A SHTETL IN THE CARIBBEAN
Een film van Sherman De Jesus

De oorlog was rampzalig voor joden in Europa. De documentaire A Shtetl in the Caribbean vertelt het aangrijpende verhaal van twee jeugdvrienden die opgroeiden op Curaçao, en nu op zoek gaan naar de geschiedenis van hun voorouders in Oost-Europa. Mark Wiznitzer en Tsale Kirzner, kinderen van Oost-Europese Joden die naar Curaçao zijn gevlucht, reizen terug naar de geboortegrond van hun voorouders.

In deze documentaire road-movie door Curaçao, de Verenigde Staten, Wit-Rusland, Oekraïne en Israël zien wij hun ontdekkingen, moed en wanhoop terwijl zij geconfronteerd worden met de offers die hun ouders moesten maken om hun familie een betere toekomst te geven.

KIJK A SHTETL IN THE CARIBBEAN HIER

TULIP TIME
Een film van Marco De Stefanis & Tonino Boniotti
Teksten van Arthur Japin, ingesproken door Kitty Courbois

Ondanks het opkomende fascisme in Italië tijdens de tweede wereldoorlog, werd het Trio Lescano, een zanggroep gevormd door drie Joods-Nederlandse zussen, een hit. In de jaren ’30 kwamen Alexandrina, Judith en Catherina naar Italië, als dochters van Alexander Leschan, een beroemde circusartiest, en operettezangers Eva de Leeuwe. Daar werden zij ontdekt door een plaatselijke talentscout. Hij leerde ze zingen en lanceerde hun carrière.

Documentairemakers Marco de Stefanis en Tonino Boniotti kwamen deze fascinerende geschiedenis per toeval op het spoor en besloten te onderzoeken hoe het kwam dat zij na 1947 vrijwel volledig zijn vergeten, alsof zij krachtdadig uit het collectieve geheugen zijn gewist.

KIJK TULIP TIME HIER

Promotiecode toepassen bij vimeo on demand
1. Na het klikken op de knop voor de film(s) van uw keuze kom u op de webpagina van Vimeo On Demand terecht. U klikt op BUY of RENT, en een pop-up scherm verschijnt.

2. U dient een Vimeo account aan te maken (hieraan zijn geen kosten verbonden). Dat kan door het invullen van uw gegevens of door facebook of gmail te koppelen.
3. Na het aanmaken van een account (of nadat u bent ingelogd met uw al bestaande account) verschijnt een scherm om uw creditcard- of paypal gegevens in te vullen. Dat is dus niet nodig. Onderaan dit scherm staat in blauwe letters APPLY PROMO CODE. Hier vult u de promotiecode 75jaarbevrijding in.
4. Hierna kunt u kosteloos de film bekijken.