Tulip Time

Status: Completed
Het Trio Lescano, bestaande uit drie Joods Nederlandse meisjes, was de grootste hitmaker van de Italiaanse fascistische tijd. Wat gebeurt er met het Trio Lescano als ze op het hoogtepunt van hun roem worden geconfronteerd met de dreiging van het opkomende fascisme?

Vrijwel iedereen in Italië, ook vandaag de dag, kent liedjes als ‘Tulli-Tulli-Tullipan’ en ‘Ciribiribin’. Bijna niemand echter herinnert zich de oorspronkelijke vertolkers: het Trio Lescano, drie Nederlandse zusjes van joodse komaf. Alexandra (Sandra), Judith (Giuditta) en Ketty (Caterina) Leschan waren de dochters van Alexander Leschan, destijds beroemd circusartiest, en operettezangeres Eva de Leeuwe. Na de nodige omzwervingen arriveerden zij in de jaren ’30 in Turijn, het hart van de Italiaanse radiowereld, waar zij ontdekt werden door een plaatselijke talentenscout. Hij leerde ze zingen en lanceerde hun carrière. Vrijwel vanaf het begin was het trio succesvol; hun vrolijke op Amerikaanse swing geënte muziek stond voor vrijheid en elegantie. Het succesverhaal eindigt echter in 1942 als de radiobazen de drie zussen ‘wegsturen’ omdat hun moeder jodin is.

Documentairemakers Marco de Stefanis en Tonino Boniotti kwamen deze fascinerende geschiedenis per toeval op het spoor en besloten te onderzoeken hoe het kwam dat zij na 1947 vrijwel volledig zijn vergeten, alsof zij krachtdadig uit het collectieve geheugen zijn gewist.

Tulip Time - Best Television Film - Jewish Eye Festival 2009

Credits

Regie Marco De Stefanis, Tonino Boniotti
Camera Stefano Bertacchini
Productie Eline van Wees
Omroep Omroep Max