‘Mensen willen niet alleen Kortjakje zingen met een vrijwilliger, soms hebben ze behoefte aan een serieuze opera-aria.’ – aldus Maartje de Lint, zangeres en trainer.
Het is een wonderlijk verschijnsel: patiënten met dementie, bij wie het geheugen (en soms ook de spraak) verregaand zijn aangetast, kunnen dikwijls feilloos een lied van vroeger meezingen. Dóór dat zingen krijgen ze voor even hun taalvermogen, en niet zelden ook allerlei herinneringen, terug.
Klassiek zangeres Maartje de Lint werd zo gegrepen door dit fenomeen dat ze besloot er haar dagelijkse werk van te maken. ‘Ik zing en dans met mensen die last hebben van dementie.’ De Lint maakt gebruik van de door haar ontwikkelde BASE methode voor o.a. haar Zing-Cirkels. Tijdens deze bijeenkomsten worden mensen met dementie (maar ook hun mantelzorgers) getraind om samen te zingen. Het is een bron van troost: hun ‘klankgeheugen’ blijkt een menselijk kapitaal. Zo ondervindt de hoogbejaarde Molukse Eli aan den lijve hoeveel gelukkiger zingen hem maakt. Hij deelt dat met zijn dochter Shirley, die bij De Lint een opleiding volgt tot Zorg-Zangeres.
Ook Theo met dementie en zijn vrouw Nelly putten in deze zware levensfase vreugde uit muziek. Theo is groot fan van palingpop, en heeft ‘Mooi Volendam’ als levenslied. Minstenstienmaal daags luistert hij naar het nummer, en iedere keer lopen de tranen over zijn wangen. Theo neemt deel aan een groot medisch onderzoek, georganiseerd door het Alzheimercentrum van het Amsterdam UMC. Wetenschappers zoeken het antwoord op de vraag wat er in de hersens gebeurt wanneer mensen met verschillende dementievarianten luisteren naar muziek die hen dierbaar is.
Première Het Muziekmedicijn, 11 mei 2025 in De Schuur Haarlem