Alles is Licht – Jan Henderikse

Status: Completed

Wat de wereld gebruikt en afwijst, nestelt zich in de kunst van Jan Henderikse.

Zijn kunst is geworteld in alledaagse gebruiksvoorwerpen, die hij overal bespeurt en opkoopt en in grote hoeveelheden (“too much is not enough”) tentoonstelt: bierkratten, centen, afgedankte reclameposters van supermarkten of plastic Jezussen. Ook maakt hij wel dingen. Zo fotografeerde hij alle hoeken van Broadway, de langste straat van New York en liet hij een uit de WO II afkomstig granaatgat in een Berlijnse brug in brons afgieten. Het is kunst, als hij dat vindt en er zijn naam op heeft gezet (als ready made, zie Marcel Duchamp). Een Duitse krant noemt hem ‘der Grossvater des Trash’, naar aanleiding van een grote tentoonstelling in Potsdam (Berlijn).

In Duitsland (Kiel, Stuttgart, Keulen en Berlijn) wordt hij gevierd als een groot kunstenaar. Daar verkoopt hij veel aan musea en aan particulieren. Jan Henderikse zelf vertelt er niets of weinig over. Misschien omdat hij toch niet tevreden is met de mate van erkenning. Misschien uit bescheidenheid. Of omdat hij het idee van de kunstenaar als super hero afwijst.

“Ik blijf me over hem verbazen. Ik verwonder me over het mooie volle leven dat hij leidt. En dat hij kunstenaar is in een tijd waarin kunstenaars zichzelf overbodig lijken te maken”

– Sherman De Jesus

Alles is Licht - Award - New York Film & Video Festival

Credits

Regie Sherman De Jesus
Research & scenario Sandra van Beek en Sherman De Jesus
Camera Albert van der Wildt
Geluid Gusta van Eijk, Flip van den Dungen, Mark Witte, Christian Cord, Marcus Vetter en Gertjan Miedema
Omroep NPS