Carnotstraat 17

Status: Completed
Een gebouw, zoveel verhalen. Carnotstraat 17 was ooit een filmpaleis, een van de grootste en modernste theaters van het land waar welgestelde nationale en internationale gasten maar graag hun avonden doorbrachten. Tegenwoordig biedt het gebouw onderdak aan vele migranten en hun families, naar België gekomen op zoek naar een beter bestaan. Filmmaakster Klara van Es legde het dagelijkse doen en laten achter drie deuren van Carnotstraat 17 twee jaar lang vast, om te achterhalen wat al dan niet gewild verhuizen naar een ander land voor impact heeft op iemands persoonlijkheid. De bewoners vertellen over migratie, identiteit en over je plaats vinden in de Belgische samenleving. Ze hebben, letterlijk en figuurlijk, al een hele weg afgelegd, maar ze hebben ook nog een lange te gaan.

De verhalen van de bewoner van de Carnotstraat worden afgewisseld met die van de stamgasten van het Vlaamse volkscafé In de Stad Aalst, die hun eigen kijk hebben op het veranderen van de wijk door de jaren. Ze denken met weemoed terug aan de glorieuze tijden. Archiefbeelden uit de periode van Ciné Rubens illustreren het contrast met de realiteit van het heden.

“De portretten met de immigranten zijn (…) boeiend en weten je te raken.”

– Cinemagazine

“Fraaie portretten van bewoners afkomstig uit Afghanistan, Armenië en Tibet, die elk op eigen wijze trachten iets van het van het nieuwe leven te maken.”

– De Groene Amsterdammer

“We krijgen in deze menselijke documentaire een inkijkje in het leven van dolende zielen die tussen wal en schip zijn beland en zich staande moeten zien te houden in een niemandsland waarin je op niets en niemand kunt vertrouwen behalve op je vrienden en familie.”

– Filmtotaal

Carnotstraat 17 - Official Selection - Mood Film Festival 2016
Carnotstraat 17 - Official Selection - Festival van de Gelijkheid 2016
Carnotstraat 17 - Official Selection - Nederlands Film Festival 2016
Carnotstraat 17 - Official Selection - 7dagen Sociale Film Antwerpen 2016

Credits

Regie Klara van Es
Camera Mark Sanders
Geluid Pieter Vansteenkiste
Montage Leen Anthonissen
Muziek Jef Neve
Mixage Mark Glynne
Distributeur Cinema Delicatessen (NL), Docpoppies (BE)
Coproducent Mark Daems & Bram Crols, Associate Directors (BE)