Peter en Erik

Status: Completed

De tweelingbroers Peter Anema en Erik Hulsegge wisten 17 jaar lang niet van elkaars bestaan. Waarom werden ze bij hun adoptie gescheiden?

De ongehuwde moeder van Peter en Erik staat hen na de geboorte onder dwang af, waarna de tweelingbroers tegen haar wens in gescheiden worden en in aparte adoptiegezinnen terechtkomen. Peter en Erik weten niks af van het bestaan van een eeneiige tweelingbroer. Totdat hun levens op hun zeventiende per ongeluk met elkaar verstrengeld raken. Ze woonden allebei al die jaren in Groningen, hemelsbreed slechts dertig kilometer uit elkaar. Nu, 56 jaar later, zijn Peter en Erik vastbesloten om de waarheid achter hun mysterieuze scheiding te vinden. Waarom werden ze gescheiden en wie had de macht om hen uit elkaar te halen?

De broers duiken samen met onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis in de ondoorgrondelijke wereld van plaatsingscommissies, psychoanalytische theorieën, dossiers, archieven en moeilijk benaderbare officiële instanties. De dichte deuren en hoge muren leiden tot frustratie, zowel bij Myrthe als de broers. De scheiding van Peter en Erik blijkt geen incident, maar voort te vloeien uit een mysterieus wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten waarvoor tweelingen bij de geboorte werden gescheiden. Waren zij zelf ook onderdeel van een dergelijk experiment? Via deskundigen horen de broers over de wetenschappelijke tendens in de jaren zestig, debatten over nature-nurture en over het effect dat psychoanalytische theorieën en instanties kunnen hebben op een mensenleven. Met elke ontdekking komen Peter en Erik een stapje dichter bij het waarom en het gedachtegoed achter de scheiding, voordat de antwoorden voorgoed verloren gaan.

Credits

Scenario & regie Jesse Bleekemolen
Scenario & research Myrthe Buitenhuis
Camera Gijs Wilbers
Geluid Mark Gelling, Sander den Broeder, Tjodi van Elk, Menno Knevel, Ting Fung Chueng
Editor Jelle Redeker NCE
Muziek Wouter van Bemmel
Sound design & mixage Rob Dul
Kleurcorrectie John Thorborg
Omroep KRO-NCRV