Van Bahia tot Brooklyn, Caribische Verhalen

Status: Completed
In een lange reis van Bahia (Brazilië) tot Brooklyn (New York) bezoekt journalist Nina Jurna Brazilië, Suriname, Trinidad & Tobago, Curaçao, de Dominicaanse Republiek en Jamaica, om in de rijke Caribische cultuur van New York te eindigen. Met toenemende verbazing maar ook herkenning luistert Jurna, zelf met gedeeltelijk Surinaamse roots, naar ongekende of verzwegen verhalen van bewoners. Zij zijn hier bijeengebracht uit continenten als Europa, Azië en Afrika door kolonialisme, slavernij en contractarbeid. Hoe werkt dit door in de huidige samenleving en wat is er over van de oorspronkelijke inheemse bevolking?

Nina Jurna brengt ons naar de Cariben als continent in een continent dat nieuwe muzieksoorten voortbracht als de samba, calypso, salsa en reggae. Nieuwe Creoolse talen als het Papiamentu en de nieuwe godsdienst van de Rastafarians. Activisten van de zwarte emancipatie als Marcus Garvey, Malcolm X, Kareem Abdul-Jabbar en Cicely Tyson. Grote literatoren die de Nobelprijs kregen zoals VS Naipaul, Derek Walcott, en Gabriel García Márquez. En supersterren als Rihanna, Nicky Minaj en jazz saxofonist Sonny Rollins, die allen in de Cariben werden geboren of daar opgroeiden.

Nina Jurna onderzoekt welke invloed de mix van mensen en culturen heeft op het leven op de eilanden: de Caribische cultuur als een samensmelting van Arowakse, Europese, Afrikaanse en Indiase elementen, en wat al niet meer. Overal zie je deze culturele diversiteit in terug: geloof, huidskleur, muziek en de gerechten. Allemaal uitingen van een zowel schrijnende als interessante geschiedenis die naar een fascinerend heden leidt in het grotendeels onbekende New York als de ultieme plek waar de diaspora bijeenkomt. Gaandeweg het maken van de serie ervaart Jurna de reis dwars door de Caraïben meer en meer als een onderzoek naar haar eigen roots.

“Voor mij is het maken van deze serie een manier om een groter verhaal te vertellen over het Caribisch gebied. Wat is de impact en de doorwerking nu nog, van het koloniaal verleden op deze regio en de mensen hier? Welke nieuwe identiteiten zijn hier ontstaan en hoe ziet een nieuwe, jonge generatie zichzelf?

Ik vind het bijzonder dat een geschiedenis van ontworteling en onderdrukking ook tot kracht kan leiden, tot creativiteit en een bron kan zijn van vernieuwing. Dat is iets dat ik zelf ook ervaar in de Cariben: de enorme verscheidenheid, de unieke mix en wat dat voort kan brengen aan culturele uitingen. Tijdens het maken van deze serie kwam ik dichter bij de mensen van het gebied maar ook dichter bij mijn eigen roots en de verhalen die de mensen in deze regio, in de diaspora, en ook mij, met elkaar verbindt.”

– Nina Jurna

Credits

Presentatie Nina Jurna
Regie Martijn Blekendaal
Eindredactie Hans Simonse, Sherman de Jesus
Research Adelheid Kapteijn, Debora Noordwijk, Ilja Willems, Frederique Melman
Camera Pim Hawinkels, Pierre Rezus, Rogier Timmermans
Geluid Benny Jansen, Sander den Broeder
Componist en uitvoering originele muziek Randal Corsen
Omroep VPRO

Gebaseerd op een idee van Sherman De Jesus & Cécile van Eijk. Van Bahia tot Brooklyn is een coproductie van Memphis Features en de VPRO.