Release The Photograph zomer 2021

november 26, 2020
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Release The Photograph zomer 2021

The Photograph, de nieuwe documentaire van Sherman De Jesus, krijgt een release in de zomer van 2021. De ontwikkeling van The Photograph begon ruim 5 jaar geleden. In 2016 werd het filmplan door een prestigieuze jury van het Mediafonds geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage in de open oproep Essayistische documentaire van het Mediafonds. Distributeur Amstelfilm brengt de documentaire uit in de Nederlandse filmtheaters vanaf zomer 2021.

Joost Hiensch van Shosho heeft een affiche ontworpen dat inspiratie haalt uit de fotografie van James Van Der Zee en Jamel Shabazz, en uit de AfriCobra stroming.

Honderd jaar na zijn grootvader reist regisseur Sherman De Jesus naar New York. De aanleiding is de enige foto die hij van zijn grootvader heeft: een statig, door de tijd aangetast zwart-wit portret van Juan de Jesus, een zwarte man gekleed in een versleten tropenpak. Met een blik van opwinding en trots kijkt hij ons aan en neemt ons terug in de tijd, naar een wereld waarin hij vanwege de kleur van zijn huid praktisch “onzichtbaar” was. Achterop de foto staat een stempel: van de Harlem studio van de befaamde fotograaf James Van Der Zee, de maker van de foto.

Dit onder begeleiding van een originele soundtrack van Randal Corsen afgewisseld door swingende jaren ’20 jazz van Ella Fitzgerald en Duke Ellington. De blues klassieker Backlash Blues van Nina Simone op tekst van dichter Langston Hughes en de opzwepende drums van Sons of Kemet. De inspirerende zoektocht van De Jesus wordt in beeld gebracht door betoverend camerawerk van Milton Kam.