The Photograph

Status: Completed

Een foto meer zegt dan duizend woorden, wil het cliché, maar in The Photograph ontketent één foto duizenden bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus. 

De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft. Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man.

Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.

The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

“Schitterend en meeslepend, een aangrijpend portret, niet alleen van fotograaf Vander Zee, maar ook van de Harlem Renaissance. De trots die uit zijn foto’s spreekt, is perfect gevangen. Een persoonlijke zoektocht die, breed als de Mississippi-delta, uitvloeit in de Afro-American cultuur. Roerende beelden, zacht en troostend.”

– Arthur Japin

“The Photograph follows renowned filmmaker Sherman De Jesus on his journey to learn about his grandfather from a single photograph. In doing so, he uncovers the breathtaking portraits taken by Van Der Zee that span generations of Black New Yorkers, capturing the essence of what it was to live during the Harlem Renaissance.”

– Brooklyn Magazine

“It was excellent. I learned things about Harlem that I did not know… Sherman did an excellent job.”

– Donna Mussenden Van Der Zee, wife of prolific photographer James Van Der Zee

“This is a magical and alive film that must be seen.”

– Unseenfilms.net

Official Selection DOC NYC
The Photograph - Official Selection - Nederlands Film Festival 2021
The Photograph - Official Selection - De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2021
Official Selection DOKUARTS Berlin 2023

Credits

Scenario & regie Sherman De Jesus
Camera Milton Kam
Geluid Gautam Choudhury
Montage Caitlin Hulscher, Jelle Redeker
Mixage Mark Glynne & Tom Bijnen
Componist Randal Corsen
Omroep AVROTROS
Distributeur Amstelfilm BV