Izaline Calister – Lady Sings The Tambú

Scenario & Regie
Miluska Rosalina

 

Camera
Gregor Meerman

 

Montage
Danniel Danniel

 

Geluid en mixage
Erik Langhout

 

Geluid
Rik Meier

 

Productie
Eline van Wees

 

Producent NPS
George van Breemen

 

Eindredactie NPS
Annemiek van der Zanden

 

Producenten
Sherman de Jesus
Cécile van Eijk

 

Producent Curaçao
Edwin Lopez Ramirez

 

Media
Presskit NL

Alles in het leven van zangeres Izaline Calister staat in het teken van muziek. Twee jaar lang filmde Miluska Rosalina haar tijdens optredens in Nederland, tijdens repetities, thuis en tijdens zangles. Op Curaçao vindt ze de sleutel: de tambú, de bijzonder ritmische op improvisatie gebaseerde muziek van Curaçaose oorsprong met wortels in Afrika.

Izaline Calister (spreek uit Kaliester) bereidt zich, samen met jazzlegende Toots Thielemans, voor op een concert in het Amsterdamse Concertgebouw. De zaal zit vol, zij zingt haar stem los; in een andere scène zien we hoe de befaamde jazzdiva Rita Reys Izaline Calister op haar onnavolgbare wijze helpt met de frasering van liedjes uit George Gershwins Porgy and Bess. In weer een andere scène krijgt ze het aan de stok tijdens een repetitie met jazzpianist Peter Beets. Hoe heeft deze zangeres dit bereikt? Wat is er zo uniek aan haar Afro-Antilliaanse muziek? Om een antwoord te vinden reisde filmmaakster Miluska Rosalina met haar mee naar Curaçao waar Izaline tot de ontdekking komt dat ook haar vader zanger is geweest. Ooit zong hij de tambú, een bijzonder ritmische, op improvisatie gebaseerde muziek van Curaçaose oorsprong, maar met wortels in de Afrikaanse muziek. Als ze hem ernaar vraagt, reageert hij terughoudend. Eeuwenlang stond de tambú in een kwaad daglicht: de muziek zou vulgair zijn en aanzetten tot opstand. In 1936 werd de tambú zelfs officieel verboden. Maar deze in slavernij en onderdrukking geboren muziek is nooit verdwenen, en het is juist deze muziek die Izaline inspireert. Eenvoudig is het niet: als ze wordt uitgedaagd door Tambú-zanger Donny Mercelina om de tambú zelf te zingen, om zelf te improviseren, roept ze bijna vertwijfeld: “My god, the pressure!”. De film toont een zangeres die steeds dichter haar ‘eigen’ muziek nadert door twee op het oog tegenstrijdige uitersten te verenigen: die van de spontane en sensuele tambú van haar geboorte-eiland en die van de professioneel, tot in de kleinste details ingestudeerde jazz in Nederland. Maar de tegenstelling is schijn: als Izaline het bekende Summertime uit Porgy and Bess zingt, klinkt het als “een zondagmiddag op Curaçao”. Wie gaat niet door de knieën voor zoveel warmte?

Met Toots Thielemans, Rita Reys, Peter Beets, het Jazz Orkest van het Concertgebouw gedirigeerd door Henk Meutgeert, Grupo Trinchera, Donny Mercelina en de band van Izaline Calister.

2007
Digibeta
50 min.
Nederlands, Papiamentu, Engels


Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn