Izaline Calister – Lady Sings The Tambú

Status: Completed
Alles in het leven van zangeres Izaline Calister staat in het teken van muziek. Twee jaar lang filmde Miluska Rosalina haar tijdens optredens in Nederland, tijdens repetities, thuis en tijdens zangles. Op Curaçao vindt ze de sleutel: de tambú, de bijzonder ritmische op improvisatie gebaseerde muziek van Curaçaose oorsprong met wortels in Afrika.


De film toont een zangeres die steeds dichter haar ‘eigen’ muziek nadert door twee op het oog tegenstrijdige uitersten te verenigen: die van de spontane en sensuele tambú van haar geboorte-eiland en die van de professioneel, tot in de kleinste details ingestudeerde jazz in Nederland. Maar de tegenstelling is schijn: als Izaline het bekende Summertime uit Porgy and Bess zingt in het Amsterdamse Concertgebouw onder begeleiding van jazzlegende Toots Thielemans, klinkt het als “een zondagmiddag op Curaçao”. Wie gaat niet door de knieën voor zoveel warmte? Maar hoe heeft deze zangeres dit bereikt? En wat is er zo uniek aan haar eigen Afro-Antilliaanse muziek? Om een antwoord te vinden reisde filmmaakster Miluska Rosalina met haar mee naar Curaçao.

Met Toots Thielemans, Rita Reys, Peter Beets, het Jazz Orkest van het Concertgebouw gedirigeerd door Henk Meutgeert, Grupo Trinchera, Donny Mercelina en de band van Izaline Calister.

Credits

Regie & scenario Miluska Rosalina
Camera Gregor Meerman
Montage Danniel Danniel
Mixage Erik Langhout
Geluid Rik Meier

Omroep NPS