Dana Lixenberg fotografeert Hamza Mutabazi uit De Wijde Wereld

juli 09, 2020
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Dana Lixenberg fotografeert Hamza Mutabazi uit De Wijde Wereld

Hamza door Dana Lixenberg 5

In het kader van de documentaire De Wijde Wereld maakte fotografe Dana Lixenberg een portretserie van hoofdpersonage Hamza Mutabazi.

In De Wijde Wereld vertelt Hamza zijn verhaal: Zijn moeder stuurt hem en zijn drie broers als kind uit Burundi ‘op vakantie’ naar Europa. Als zij op het vliegveld afscheid van haar nemen “oogt ze vrolijk” zegt Hamza. Zou ze toen al geweten hebben dat ze haar kinderen niet meer terug zou zien, vraagt een vertwijfelde Hamza zich nu af?

Inmiddels is Hamza vader geworden van Maleek met zijn vrouw Suchada, en werkt hij als Master of Ceremonies (MC) én in een kledingzaak. 


Dana Lixenberg
Lixenberg werkte eerder aan onder andere Jeffersonville, Indiana (2005) een serie portretten van dakloze mensen, The Last Days of Shishmaref (2008) een portret van een Inupiaq-gemeenschap en hun eiland aan de kust van Alaska dat langzaam maar zeker in zee verdwijnt en Imperial Courts (1993-2015) een boek, webdocumentaire en tentoonstelling over het sociale woningbouwproject Imperial Courts in Watts, Los Angeles (http://www.imperialcourtsproject.com).

Daarnaast werkte ze veel voor toonaangevende titels zoals The New Yorker, The New York Times Magazine, VIBE en Newsweek. Hiervoor fotografeerde ze veel Amerikaanse beroemdheden, onder wie Jay-Z, Aaliyah en Donald Trump. Lixenbergs portretten van rappers Tupac en Biggie hebben inmiddels een iconische status gekregen en zijn het onderwerp van haar recente publicatie Tupac Biggie (ROMA Publications, 2018).

Uitzending De Wijde Wereld
een documentaire van Sherman de Jesus
3 augustus 2020 | NPO2, KRO-NCRV 2Doc | 22:10 uur
 

DE WIJDE WERELD
scenario & regie Sherman de Jesus camera Deen van der Zaken geluid Wouter Veldhuis, Bouwe Mulder editor Caitlin Hulscher originele muziek Alex Simu sound design & mixage Mark Glynne, Tom Bijnen post productie Fever Film affiche ontwerp Amira Daoudi omroep KRO-NCRV producenten Cécile van Eijk & Sherman De Jesus, Memphis Film & Television

De Wijde Wereld is tot stand gekomen met steun van CoBO, VSB Fonds, Vluchtelingenwerk Draagvlakactiviteitenfonds, Fentener van Vlissingenfonds, M.A.O.C. Gravin Van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds

facebook.com/dewijdewereldfilm