Dande Di Aruba en Nieuw Licht zijn geselecteerd voor het Playa Film Festival 2022

augustus 31, 2022
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Dande Di Aruba en Nieuw Licht zijn geselecteerd voor het Playa Film Festival 2022

Dande Di Aruba en Nieuw Licht – het Rijksmuseum en de Slavernij zijn geselecteerd voor het Playa Film Festival 2022. Van 6 tot 9 oktober zullen in Oranjestad op Aruba de films worden vertoond.

Nieuw Licht – het Rijksmuseum en de Slavernij laat zien wat er gebeurt als het belangrijkste nationale museum de blik op de Nederlandse slavernijgeschiedenis richt? Daarover gaat Nieuw licht, een hoogst actuele documentaire over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze film laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van die tentoonstelling is.

Dande Di Aruba werpt licht op een oud Arubaans gebruik, genaamd Dande wanneer een groep musicerend langs de deuren gaat om met muziek voorspoed te brengen voor het nieuwe jaar. Ver weg op vakantie-eiland Aruba bereidt de 90-jarige Vicente Ras zich voor op Nieuwjaar. De liederen die hij zingt heeft hij van zijn ouders geleerd. Maar zo vertrouwd als de Dande voor hem is, roept het ook veel vragen op bij de Arubanen. Met de tambu (trommel) tussen de benen onder de schaduw van de kwihi boom, gaan ze met elkaar in discussie. Is het ritme Europees, Afrikaanse of inheems? Ook wordt er door drie generaties met veel zelfspot en humor gesproken over de Dande vanuit het vrouwenperspectief.

Graag feliciteren wij de geweldige teams die deze films hebben mogelijk gemaakt.

Affiche Dande Di Aruba
Affiche Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de Slavernij

Bekijk de trailer van Dande Di Aruba

Bekijk de trailer van Nieuw Licht – het Rijksmuseum en de Slavernij