Dande Di Aruba

Status: Completed

Dande is een oud Arubaans gebruik als de Dande groep musicerend langs de deuren gaat om met muziek voorspoed te brengen voor het nieuwe jaar. Filmmaker Cindy Kerseborn verdiept zich in een voor Nederland nog onbekende wereld. De Dande werkt hypnotiserend aanstekelijk. Je wordt er vrolijk van, al hoor je ‘m voor het eerst.

Ver weg op vakantie-eiland Aruba bereidt de 90-jarige Vicente Ras zich voor op Nieuwjaar. De liederen die hij zingt heeft hij van zijn ouders geleerd. Maar zo vertrouwd als de Dande voor hem is, hij roept ook veel vragen op bij de Arubanen. Met de tambu (trommel) tussen de benen onder de schaduw van de kwihi boom, gaan ze met elkaar in discussie. Is het ritme Europees, Afrikaanse of inheems?

Hoewel Vicente Ras zich zorgen maakt dat er bij de jeugd niet veel animo is voor Dande, gaan jongeren er mee door, maar dan op een hiphop beat.

Dande was altijd een mannenzaak: vrouwen konden de Nieuwjaarszegen niet afroepen. In haar eigen huis speelt de 90-jarige grand old lady Tity Tromp op haar tambu. Drie generaties van de familie Tromp vertellen met veel zelfspot en humor over de Dande vanuit het vrouwenperspectief. De vrouwen spelen alle muziekinstrumenten, een kleindochter zingt, de omstanders voegen zich erbij met handgeklap.

En dan is het bijna zover. Vicente Ras trekt met hulp van zijn vrouw zijn nieuwjaarskleren aan. Hij is ook dit keer weer klaar voor de Dande. Het nieuwe jaar roept…

Official Selection Playa Film Festival
Dande Di Aruba - Official Selection 8th Music Film Festival

Credits

Scenario & regie Cindy Kerseborn
Productieleider Aruba Ruby Eckmeyer
Camera Ricky Cramer
Geluid Daan Arens
Montage Jelle Redeker, NCE
Producers Stichting Mi Cutisa, Stichting Cimaké en Memphis Features