Gods Eigen Parochie

Status: Completed

In de ontroerende film Gods Eigen Parochie vertellen parochianen over hun bijzondere band met de eigenzinnige pater Winand Kotte en zijn Willibrordkerk. Het verhaal van pater Kotte is vooral het verhaal van een parochie op drift. Van mensen op zoek naar het warme katholieke bad zoals ze dat van vroeger kenden. Terwijl Rome en het bisdom een veel eigentijdser koers van het gehele kerkelijke leven voorstonden. 

Regisseur Sherman de Jesus begon aan Gods eigen Parochie als een zoektocht naar de mystiek zoals die zich manifesteerde bij pater Winand Kotte en zijn parochianen. Zij strijden voor het persoonlijk beleven van het geloof. Tegelijkertijd slagen ze erin de monumentale neogotische St. Willibrordkerk van de sloop te redden en te behouden voor het geloof. In een tijd van grote verwarring weet pater Kotte de intriges van het machtige en invloedrijke kerkelijke instituut te trotseren. Gods Eigen Parochie is een onthullend verhaal in een mooi weergegeven tijdsbeeld en bevat uniek archiefmateriaal.

“De film fascineerde mij, omdat ik werd meegezogen in het ‘waarom’ van de strijd tussen de machtige Kerk en een dwarse priester”

– Cees Grimbergen

“Humanistische indruk van een geestelijke die zijn stempel heeft gedrukt op de katholieke seventies van Domstad Utrecht”

– Rein Hannik

“Prachtig filmportret gemaakt van een door mensen gedragen tijdsbeeld…”

– Robert Lemm

Gods Eigen Parochie - Official Selection Nederlands Film Festival 2011

Credits

Regie & scenario Sherman De Jesus
Camera Gregor Meerman, Martijn van Beenen, Bert Oosterveld
Montage Sander Kuijpers en Jan Langeveld
Omroep RTV Utrecht