Leve het Bruine Monster

Status: Completed
Uitsluitend met gebruik van historisch filmmateriaal, daterend uit het begin van deze eeuw tot eind jaren vijftig, schetst de film op meeslepende en humoristische wijze een tijd, waarin de hartstocht voor de bal, de liefde voor het voetbalspel en de roes van de overwinning centraal staan. Op creatieve en eigenzinnige wijze leggen de Nederlandse voetballers en hun coaches in die jaren de basis voor de grote internationale successen die zullen volgen.

Gijs Scholten van Aschat en Huub Stapel spreken het commentaar bij de film. Zij maken daarbij gebruik van fragmenten uit de rijke Nederlandse voetbal proza en poëzie. Zo citeren zij ondermeer uit “Zijne Majesteit Koning Voetbal” van Dico van der Meer, “Gedichten 1938 / 1970” van C. Buddingh’, “Voetbalhymne” van Charivarius, “Voetbalnamen” van Hans Heesen, “De club van het stadion” van Nico Scheepmaker, “De laatste Nederlandse Man” van Jan Tetteroo, “Een gedicht op Us Abe” van Willem Wilmink en “Nationaal gedicht” van J.A. Deelder.

“De film van Sherman de Jesus biedt tal van zulke schitterende voorbeelden, die worden aangevuld met voetballiteratuur en –poëzie die perfect inhaken op het getoonde.”

– Ab Zagt (Algemeen Dagblad)

“Documentairemaker Sherman de Jesus verzamelde een schat aan archiefbeelden uit die periode en stelde er een associatieve en poëtische, maar vooral humoristische documentaire uit samen. Het is met Leve het Bruine Monster, die niet voor niets als ondertitel heeft ‘een ode aan het voetbal’, als met een sterk verhaal. Het liefst wil je alle details met je toehoorders delen.”

– Dana Linssen (De Filmkrant)

Credits

Regie Sherman De Jesus
Scenario Hans Heesen
Camera Albert van der Wildt
Research Guus Kompier, Hans Heesen & Rimko Haanstra
Montage Maurits Guépin
Mixage Tom Stamrood
Muziek Ruud Bos