Oerdak – Gedicht in Wording

Status: Completed
Een cinematografische, poëtische documentaire, met aandacht voor detail, ritme en verstilling. Op unieke wijze is de kijker getuige van het ontstaan van een gedicht.

De film is een portret over de werkwijze van de Fries – Nederlandse dichter Elmar Kuiper. Vanaf de eerste woorden, tot het hoorbare commentaar en zelfreflectie, tot de uiteindelijke voltooiing van het Nederlandstalige gedicht en de publieke voordracht ervan. De film gaat niet alleen over het maakproces an sich, maar ook over hoe Elmar met zijn tweetaligheid om gaat. Hij groeit met het Fries op, maar hij is tweetalig in zijn hoofd. Na verschillende Friestalige bundels is recent zijn eerste Nederlandstalige bundel verschenen. Typerend in het werkproces van Elmar Kuiper zijn de fietstochten tussen zijn verschillende werkplekken. De film laat zien hoe de dichter rust en inspiratie vindt in het Friese landschap.

“Oerdak – Gedicht in Wording is een bijzondere Fries-Nederlandse documentaire van 30 minuten over de veelbelovende Fries-Nederlandse dichter Elmar Kuiper.”

– Uitgeverij Augustus

Credits

Regie Pim Zwier
Camera Aage Hollander
Geluid Menno Euwe en Marc Schmidt
Productie Eline van Wees
Omroep Omrop Fryslân