Omstreden Vrijheid

Status: Completed

Jaarlijks ondergaan wereldwijd vijftig miljoen vrouwen een abortus, waarvan zo’n vijfendertig duizend in Nederland. Pas sinds de laatste dertig jaar is abortus in Nederland legaal en wordt het uitgevoerd in een veilige omgeving en op een veilige manier.

De legalisering is een van de grote sociale en morele strijdpunten in de tweede helft van de 20ste eeuw geweest. Het recht op abortus is tegenwoordig in Nederland zo vanzelfsprekend dat het nauwelijks is voor te stellen, dat het voor veel vrouwen in de wereld nog een strijdpunt is.
Filmmaker Sherman De Jesus laat de dagelijkse praktijk zien in de oudste abortuskliniek van Nederland, Bloemenhove. Nog regelmatig vinden er anti-abortus demonstraties plaats. Waar worstelen de mensen van het eerste uur zelf mee? En zijn hun standpunten in de loop der tijd gewijzigd?

De film vertelt ook het openhartige verhaal van een meisje dat een abortus ondergaat op haar zeventiende. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van het meisje en van haar moeder en krijgt nog een verrassende wending als ze onverwachts voor de tweede keer voor een keuze komt te staan.

Heeft de verworven vrijheid vrouwen meer vrijheid gegeven om hun leven zelf in te delen?

Credits

Regie & scenario Sherman De Jesus
Camera Albert van der Wildt
Geluid Carla van der Meijs, Gertjan Miedema, Pander Roskam, Sander den Broede
Montage Frank van Eijk
Omroep Humanistische Omroep