Verdwaald in het Geheugenpaleis

Status: Completed

Langzaam maar zeker sijpelt de ziekte Alzheimer de film van Klara van Es binnen. In de lange documentaire Verdwaald in het Geheugenpaleis worden acht bewoners van verzorgingstehuis Iduna in Essen een jaar lang gevolgd. Anita is de hoofdpersoon. Zij is zich, in tegenstelling tot de andere bewoners, maar al te goed bewust van het feit dat ze de ziekte Alzheimer heeft. In de ingrijpende documentaire leren we Anita en haar medebewoners kennen. En we leren over hun vernietigende ziekte en hoe ze daar mee om gaan.

Wat heeft het leven hen gebracht en wat heeft Alzheimer hen weer afgenomen? Wat verwachten ze nog van het leven nu de ziekte gestaag de overhand neemt? Of ontgaat ze dat? Omdat ze vergeten? Alle personages in de film Lost on Memory Lane bevinden zich in de eerste fase van het dementeringsproces en zijn daardoor op hun manier perfect in staat te vertellen en te tonen wat het betekent om je geheugen te verliezen.

Dementie is een akelige ziekte, maar dat levert niet noodzakelijk een akelige film op. Soms lachen de bewoners om hun eigen klunzigheid, soms voelen ze zich ontzettend solidair en even later halen ze vlijmscherp uit naar elkaar. Met het maken van de film wil Klara van Es de ziekte beter begrijpen door zo dicht mogelijk bij de bewoners te komen. De bewoners die samen een dwarsdoorsnede van de maatschappij maken. Want dementie is een democraat, heeft geen voorkeuren en neemt zijn intrek waar het haar zint.

“Zonder te moraliseren laat [Klara Van Es] zien hoe het geheugen niet alleen uit de hoofden en de harten van mensen verdwijnt, maar ook een leegte in hun gezichten achterlaat.”

– NRC Handelsblad

“…een mooie, terughoudende documentaire waarin je het vervagende geheugen waarneemt in een verloren blik, een wijkende mond, ogen die plotseling volschieten.”

– Trouw

“Bij vlagen ontroerend (…) Een oprechte, zorgvuldig gemaakte, betrokken film.”

– De Volkskrant

“Pijnlijk, eerlijk, onthutsend.”

– Filmkrant 

“Een confronterende film.”

– Troskompas

“…een overrompelende en ontroerende eerste kennismaking met Alzheimer.”

– PSY Magazine

“Confronterend (…) ook vol humor en hoop.”

– Movie2movie.nl

Verdwaald in het Geheugenpaleis - Best bezochte documentaire Nederland en België 2010
Verdwaald in het Geheugenpaleis - Fonske voor bijdrage aan de Vlaamse Filmwereld - Klara van Es

Credits

Regie & scenario Klara van Es
Camera Mark Sanders
Montage Leen Anthonissen
Muziek Jeff Neve
Mixage Mark Glynne
Distributeur Cinema Delicatessen
Coproducent Mark Daems, Bram Crols, Associate Directors (BE)
Omroep Canvas, Human

DVD