De Zero Revolutie – Henk Peeters

Status: Completed

Weinig kunstenaars ontdoen zich met zoveel elan en overtuiging van de zelfingenomenheid van de Nederlandse kunstwereld als Henk Peeters. Hij is de radicale spil van de eerste twee geruchtmakende ZERO -tentoonstellingen (1962 en 1965) in het Stedelijk Amsterdam. Het kunstenaarsnetwerk ZERO waarvan Henk Peeters met Jan Schoonhoven, Armando en Jan Henderikse de Nederlandse Nul-groep vormden, veranderde in de jaren ‘50 en ‘60 met een radicaal vernieuwende houding de kunstwereld voor altijd.

Wereldwijd staat ZERO volop in de aandacht. In 2015 was de ZERO-tentoonstelling, die eerder dat jaar te zien was in het Guggenheim Museum (New York) en het Martin-Gropius-Bau (Berlijn), te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In De Zero Revolutie – Henk Peeters kijkt de kunstenaar als oude man terug op zijn kunstenaarschap, zijn rol in ZERO en zijn relatie met onder andere Yayoi Kusama. 

Henk Peeters tracht tot lang na het einde van ZERO trouw te blijven aan de ZERO-idealen. Een streven dat onmogelijk blijkt wanneer zijn collectie ZERO-werken onder de hamer gaat bij veilinghuis Sotheby’s. De veiling is een groot succes, maar dat stemt de oude kunstenaar niet vrolijk. Zijn laatste woorden zijn daarbij treffend. ”Ja, zo is die tijd. Zo gaat dat. En nu ben ik uitverkocht”.

“This is the most important film on zero, the network, the artists, the events, and their ongoing search for a better world. (…) For all those studying zero a real must see.”

– Tijs Visser, directeur ZERO Foundation

Zero Revolutie - Official Selection Nederlands Film Festival 2015

Credits

Scenario & Regie Sherman De Jesus
Camera Bert Oosterveld, Marc Felperlaan, Sherman De Jesus
Geluid Menno Euwe, Henk-Jelle de Groot
Montage Caitlin Hulscher
Muziek Randal Corsen
Mixage Wim Post
Omroep Omroep Gelderland