Zielen van Napels

Status: Completed
De onvergelijkbare pracht van Napels gelegen in de schaduw van een vulkaan en aan het blauwe water van een enorme baai inspireerde Johann Wolfgang von Goethe tot de bekende uitroep: Napels zien en sterven. Maar Napels heeft ook een andere complexere kant. Achter de pracht en praal die stamt uit de tijd toen Napels wereldwijd nog veel politieke en maatschappelijke invloed had, schuilt ook tegenspoed en armoede.

Vincent Monnikendam daalde af in de achterafstraatjes en steile stegen waar zonnestralen nauwelijks doordringen, waar donker drama en lichtzinnigheid de eeuwenoude stad in hun greep houden. Centraal gegeven in de film is het werk De zeven werken van barmhartigheid van Caravaggio, de meester van het clair-obscur. Dit altaarstuk werd in 1607 geschilderd in opdracht van de adellijke oprichters van de Pio Monte della Misericordia, een liefdadigheidsinstelling die tot op de dag van vandaag actief is.

Verhalen over dit schilderij, de geschiedenis van de Pio Monte della misericordia, de vreugde en het verdriet van de Napolitanen wisselen elkaar af tot een veelkleurig portret. Met een hoofdrol voor de stad Napels zelf.

Zielen van Napels - Magnolia Award Most Innovative Documentary - Shanghai Film Festival
Zielen van Napels - Best Long Documentary Award - Contact Film Festival Kiev
Zielen van Napels - Kristallen Film Award
Zielen van Napels - Embodiment of the Metaphysics Award - Saratov Sufferings

Credits

Scenario & regie Vincent Monnikendam
Camera Melle van Essen
Geluid Pieter Guijt
Montage Albert Markus
Omroep IKON