2022, 2023 and beyond

We wensen jullie een inspirerend nieuw jaar!

Op 1 januari 2023 gaan we meteen goed van start met de uitzending van Dande Di Aruba – een bijzondere nieuwjaarstraditie om 14:10 op NPO2/ NTR.

De hoogtepunten van 2022

Still 1 Van Bahia tot Brooklyn

VAN BAHIA TOT BROOKLYN – CARIBISCHE VERHALEN (ZEVENDELIGE SERIE) DOOR REGISSEUR MARTIJN BLEKENDAAL EN NINA JURNA

In november 2022 vonden de laatste opnames plaats van de 7-delige reisserie Van Bahia tot Brooklyn. Nina Jurna neemt de kijker mee in haar eigen tocht en nieuwsgierigheid, om te ontdekken hoe in het Caribisch gebied, gevormd door (al dan niet gedwongen) ‘migratie’ een eigen identiteit en nationaal bewustzijn groeit en wat de impact daarvan is. Regisseur Martijn Blekendaal en Nina Jurna filmden in Brazilië, Suriname, Trinidad & Tobago, Curaçao, Jamaica, Dominicaanse Republiek en Brooklyn (New York). Verwacht mei 2023 (VPRO).

Still Peter en Erik op de bank

PETER & ERIK (WERKTITEL) VAN JESSE BLEEKEMOLEN

Samen met de KRO-NCRV produceren we de documentaire Peter & Erik. Op 17-jarige leeftijd kwamen Peter Anema en Erik Hulsegge (nu 55 jaar) erachter dat zij elkaars tweelingbroer zijn. Wat is er gebeurd na hun geboorte toen zij als tweeling ter adoptie zijn aangeboden? Waarom zijn ze gescheiden? Een spannende en ontroerende film over hun zoektocht, met behulp van onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis die de onderste steen boven water wil krijgen. Wie is verantwoordelijk voor deze vreemde praktijken in de jaren 60?

GOD SCHITTERT DOOR AFWEZIGHEID VAN ERIK FRANSMAN

Op 20 mei ging God Schittert door Afwezigheid, een film van Erik Fransman, in première. De film is inmiddels drie keer uitgezonden op NPO/ EO. Vervolgens was er een goed gevulde museale vertoning in het Joods Cultureel Kwartier, te Amsterdam waarbij Maurits de Bruijn een inleiding en nagesprek met de maker voerde. In de film onderzoekt Erik Fransman, een wereldse, atheïstische, geassimileerde Nederlandse jood, zijn joodse identiteit. Hij bevraagt zijn familieleden, bezoekt het Beloofde Land en gaat de confrontatie aan met zijn weerzin tegen religie.

THE PHOTOGRAPH VAN SHERMAN DE JESUS OP STREAMINGPLATFORMS

The Photograph is te streamen via Amazon Prime, Google Play, Apple TV, Ziggo en Pathé Thuis.

Arthur Japin over The Photograph: “Schitterend en meeslepend, een aangrijpend portret, niet alleen van fotograaf Van der Zee, maar ook van de Harlem Renaissance. De trots die uit zijn foto’s spreekt, is perfect gevangen. Een persoonlijke zoektocht die, breed als de Mississippi-delta, uitvloeit in de Afro-American cultuur. Roerende beelden, zacht en troostend.”

The Photograph is uitgezonden op NPO bij AVROTROS Close Up. Ook was de film dit jaar te zien op het Dias Latinos Festival te Amersfoort met een nagesprek met filmcomponist Randal Corsen en regisseur Sherman De Jesus.

Stream nu op:

Awards

Ook in 2022 vielen onze films in de prijzen. Dande Di Aruba van Cindy Kerseborn werd geselecteerd voor het Playa Film Festival, Aruba en het 7th Music Film Festival in Buenos Aires. Gebroken van Nan Rosens werd vertoond op het Internationaal Documentaire festival Beholders. Nieuw Licht – het Rijksmuseum en de slavernij van Ida Does werd genomineerd voor la Prix Italia, I Will Tell International Film Festival in Los Angeles en won de Best Feature Length Documentary op het Playa Film Festival, Aruba.

Sherman en Cecile op het Luxor Award event

LUXOR AWARD VOOR SHERMAN DE JESUS

Een dag voor Sherman De Jesus’ 75ste verjaardag won hij de Luxor Award voor zijn bijzondere oeuvre, waarmee hij binnen de Nederlandse film een geheel eigen plaats inneemt. Sherman zwom in zijn werk vaak tegen de richting in, waarbij hij films wist te realiseren die tegen de bureaucratie van de filmfinanciering in gingen. Shermans Antilliaanse achtergrond loopt als een rode draad door zijn oeuvre. Zo maakte hij de film De Indiaan Baarde een Neger, Ocalia en een Shtetl in de Cariben. Ook zijn engagement met de kunstenaars van de Zero beweging – Jan Schoonhoven, Jan Henderikse en Henk Peeters- zijn vastgelegd in een serie documentaires. Sherman draagt de award op aan Cécile van Eijk, die hem al die jaren heeft bijgestaan. De award is ontworpen door kunstenaar Felo Hettich.

Dande Di Aruba - Film still - Cindy Kerseborn filmt met Ricky Cramer op Aruba

CINDY KERSEBORNPENNING UITGEREIKT AAN BIBI FADLALLA

De jury van de Cindy Kersebornpenning voor kleur in de media heeft de onderscheiding toegekend aan de filmer en beeldend kunstenaar Bibi Fadlalla. Dit is de eerste keer dat de penning wordt uitgereikt, een initiatief van de Directors’ Round Table en de Stichting Cimaké. De jury bestond uit Adriaan van Dis, Sylvana Simons en Meral Uslu. De penning zal jaarlijks worden toegekend ter herinnering aan Cindy Kerseborn, (1956-2019), maakster van documentaires over de Caribische auteurs Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer en over de Arubaanse nieuwjaarstraditie Dande.

Coming soon

Een film over het mysterie waarmee dementie en muziek zich omgeven, een film over drie mariniers in opleiding op een marineschip, een film over de miraculeuze reis van het Fallerhuisje naar Surinaams grondgebied en een documentair portret over een nog nader te onthullen kunstenares. Het belooft een bijzonder jaar te worden.

Onze films zijn verkrijgbaar op:

Memphis Film & Television logo
Vimeo on Demand